Rettigheder ifølge ny EU-lov
Ophavsretsloven §55 taler om ’rimelig betaling’


Rettigheder ifølge ny EU-lov
Ophavsretsloven §55 taler om ’rimelig betaling’
For at opnå ’rimelig betaling’ er det en rigtig god idé at bruge din organisation til sparring og rådgivning. For ’rimelig’ er et elastisk begreb, og der er stor forskel på betalingen inden for de forskellige områder.
§55 a) Ret til oplysning,
altså gennemsigtighed.
Hvis du ikke ved, hvor og hvor meget dit arbejde bliver brugt, så kan du ikke vide, om vederlaget er passende. Viden om brug er essentiel.
§55 b) Aftalekorrektion
Du kan få genåbnet en aftale, hvis det viser sig, at brugen af dit arbejde langt overstiger det, der blev forventet ved indgåelse af aftalen – det vil oftest være aktuelt med arbejde i bøger eller medier.
Hvis en bog fx er trykt i flere oplag, og du kun fik et beskedent engangshonorar, så kan du få aftalen genåbnet og komme med et efterkrav – hvis den er fra 2018 eller nyere.
Aftalekorrektion kaldes også populært ’bestseller-klausulen’. Hvis du fx fik 15.000 kr i engangshonorar for at illustrere en ungdomsbog, som nu er kommet i 8. oplag og har omsat for 3 millioner, så har du ret til et klækkeligt eftervederlag.
Hvordan håndhæver man så sine rettigheder? Det kan de forskellige foreninger hjælpe med, hvis du synes, det er svært på egen hånd.