Prissætning
Du skal have ’passende løn’ for dit arbejde. Ikke bare fordi vi skal være ordentlige ved hinanden her til lands – EU har simpelthen lavet en lov på området.


Prissætning
Du skal have ’passende løn’ for dit arbejde. Ikke bare fordi vi skal være ordentlige ved hinanden her til lands – EU har simpelthen lavet en lov på området.
’Passende løn’ er bare vidt forskelligt i forhold til, om du skal illustrere et digt eller en procesvideo for Mærsk.
Og betalingen afspejler sjældent, hvor lang tid det tager at lave en opgave – der er meget få timelønnede illustrationsopgaver.
Før du kan forhandle pris og rettigheder er det derfor vigtigt at have styr på nogle ting:
Hvilken type opgave og kunde er der tale om?
Hvor skal arbejdet bruges?
Jo flere platforme og jo større geografisk udbredelse, desto højere skal lønnen være.
Tidshorisont
Hvor længe må kunden bruge dit arbejde?
Et år, fem år eller til evig tid?
Når du har den information, kan du begynde at sætte en pris. Der er lidt om priserne på siden her, men husk at der også er hjælp at hente i de forskellige foreninger.
Husk at det er okay at være et menneske, der ikke er født til at forhandle som en haj. Men husk også, at dem, du forhandler med, er professionelle og det er ren forretning for dem; uanset hvor meget I hygger eller er enige om opgavens vigtighed.
Det kan være farligt at sige ja til en lav løn for at ”få foden indenfor”. Hvis du senere prøver at hæve prisen, risikerer du at ryge ud.
Løndumping er almindeligt inden for faget, og kun tegnerne selv kan hjælpe med at stoppe det. Husk, det er hver af os, der bliver stærkere, hvis vi står sammen - også så vi styrker vores fag.
Du er bedre rustet til at kunne afvise en underbetalt opgave, hvis du har en opsparing.