Illustratorer Om illustratorerne Ret og Rimeligt Rådgivning Bøger Kontakt Log ind
kan man leve af at tegne? foreninger pris & kontrakt legat, tilskud, bibliotekspenge

Kontrakter

Forlagsarbejde

Læs ALTID din kontrakt ordentligt igennem

Hvis det er svært for dig, har Dansk Forfatterforening både rådgivere og en jurist på området. Rådgivningen er gratis for alle, juristhjælp kræver medlemskab. Er du medlem af en af de andre foreninger, er der også hjælp at hente, selvom ikke alle har en jurist tilknyttet.

De færreste tegnere har kontrakter som spidskompetence, så det er alt andet end flovt at bede om hjælp. Du forhandler med en stærk og professionel partner, så det giver mening at alliere sig med andre frem for at stå alene og gætte sig frem.

I kontrakten skal det tydeligt fremgå:

Kommer DIT NAVN på omslaget, i kolofon og på titelblad? Dette kan være afgørende for, hvor meget du får i bibliotekspenge. Læs under primær VS sekundær bidragsyder længere nede.

Betalingen. Hvad tilbydes forlaget?

Flat fee/engangsbeløb. Her får du et beløb udbetalt en enkelt gang, og det sikrer dig løn, uanset hvor dårligt bogen kunne risikere at sælge, men ændrer sig på den anden side ikke, hvis bogen sælger godt (hvis den sælger rigtig godt, så skal du dog huske bestseller-klausulen).

Denne løsning er nemmest for forlagene og foretrækkes også af mange illustratorer, der på den måde sikrer sig et beløb.

Royalty

Her får du typisk et mindre forskud, når bogen bliver trykt, og så afregnes din royalty-procentsats en gang om året i forhold til antal solgte bøger.

Forskud

Mange forlag tilbyder halvdelen i forskud (en hvis procentdel af udsalgsprisen minus moms – kaldet en garantisum). Resten af beløbet får du, når eller hvis oplaget er udsolgt. De fleste bøger udkommer kun i ét oplag.

Eksempel: Bogens vejledende udsalgspris uden moms er 200 kr x 1000 eksemplarer.

Ved udsolgt første oplag = 200.000 kr, hvoraf tegner får 7,5 procent af beløbet = 15.000 kr.

Forskuddet er halvdelen af dette = 7500 kr.

Hvordan kan du følge med i salg?

Hvis forlaget har en salgsportal, så få indført i din kontrakt, at du skal have adgang til den. Har de ikke en salgsportal, så ville det være godt at indføre punkt i kontrakten om, hvor ofte og hvordan du bliver oplyst om dine salgstal.

Primær eller sekundær bidragyder?

Hvis du både skriver og tegner din bog, er du primær bidragsyder og får alle bibliotekspengene.

Illustrerer du en bog skrevet af en anden, skal I dele.

I bøger, hvor teksten fylder mest, bliver du som tegner regnet som sekundær bidragsyder og får 25 %, mens forfatteren regnes som primær og får 75%.

Har I bidraget med lige meget, typisk i en billedbog, er I to primære bidragsydere og deler 50/50.

Hvis du illustrerer lette letlæsningsbøger, skal du være særlig opmærksom på, at du krediteres med navn på forsiden af bogen.
Du kan hente folderen her.

Bladtegning

Bladtegning er det eneste område med en faktisk overenskomst for freelancere.

Det betyder, at beløbene ikke er ønsketænkning eller forhandlingsoplæg, men en faktisk prisaftale, godkendt af en kunde (i flertal).

Den er indgået mellem Journalistforbundet, HK/Privat og Kooperationen (der består af cirka 140 foreninger og virksomheder).

I Medieaftalerne
journalistforbundet.dk/overenskomster-og-kollektive-aftaler-freelancere
kan du finde prisen på en tegning til et blad, en bog, til en annonce og mange andre typer opgaver.

Aftalen specificerer også forskellige priser til forskellige slags tegninger, fx helsider og vignetter, ligesom der gives vejledning til aftaler om udnyttelse i teksten.
Du kan se, hvilke virksomheder der er medlem af Kooperationen her:
www.kooperationen.dk

Kommercielt arbejde

Kommercielt arbejde dækker alt fra oplysningskampagner til reklametegninger: alt det, der ikke er til redaktionelt indhold på et medie eller til litteratur. Her er det særligt vigtigt at være tydelig om rammerne for samarbejdet, inden du går i gang.

Modsat medier og forlag er en virksomhed ikke altid vant til at arbejde sammen med en illustrator, så de kan have svært ved at briefe præcist, ligesom de kan forvente ret til at få rettelser igennem uendeligt mange gange, og måske kender de ikke ophavsretsloven. Klare linjer giver færre konflikter.

HUSK: Er andet ikke aftalt, er det dig, der har ophavsretten til dine værker ifølge loven. Dine kunder betaler for udnyttelsen. De må med andre ord kun bruge dem til det, I har aftalt, og som de har betalt for.

Det kan være ubehageligt og skadeligt for samarbejde at komme på bagkant og skælde ud over uretmæssig brug, så det betaler sig at være på forkant og nævne rettighederne allerede i forbindelse med prissætningen.